Crvenka (mađ. Cservenka; nem. Tscherwenka ili Rotweil) je gradsko naselje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u Republici Srbiji, u Zapadnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. živeo je 9.001 stanovnik (prema popisu iz 2002. bilo je 10.163 stanovnika).

Naselje Crvenka je smešteno na dodirnoj zoni Bačke lesne terase i Bačke lesne zaravni. Karakteristično je da je naselje podignuto na lesnoj terasi mada je povoljnije da je bilo podignuto na lesnoj zaravni. Crvenka je položena u cetralnom delu Bačke na geografskim kordinatama 45°39’30″ SGŠ i 19°27’30″ IGŠ. Naselje se nalazi na tački spajanja i razilaženja saobraćajnica u raznim pravcima, što daje naselju oznaku važnog saobraćajnog čvorišta.

Crvenka ima veoma jaku privredu ako uzmemo u obzir samu veličinu mesta. U njoj se nalaze mnogobrojna preduzeća među kojima se ističu:

  • Fabrika šećera Crvenka
  • fabrika konditorskih proizvoda Jafa
  • DP Zaliv
  • AD fabrika stočne hrane Crvenka
  • Sigma DOO

U naselju Crvenka živi 8.027 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina (39,3 kod muškaraca i 41,9 kod žena). U naselju ima 3.341 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,69.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Crvenka ima bogatu sportsku istoriju. Takođe od 1968. godine u Crvenki se nalazi bazen na otvorenom rađen po olimpijskim standardima, koji je idalje u funkciji.

  • RK Crvenka

Poznata Crvenačka škola rukometa osvojila je prvu mušku savezni ligu Jugoslavije(1969) kao i dva puta kup Jugoslavije(1967. i 1988). Takođe su bili i polufinalisti Kupa evropskih šampiona(1970). Omladinci su dva puta osvajali šampionat(1981. i 1994).

  • FK Crvenka

Najveći uspeh Crvenačkog fudbala je svakako ulazak u prvu ligu Jugoslavije.

  • KK Crvenka

Podaci za površinu i gustinu naseljenosti dati su zbirno za katastarsku opštinu Crvenka, na kojoj se nalaze dva naselja Crvenka i Nova Crvenka.

Satelitska mapa